Svijet
0

Iran potvrdio da je dobio prvu isporuku nuklearnog goriva

FENA
Foto: AFP
Foto: AFP
Iran je potvrdio da je danas dobio od Rusije prvu isporuku nuklearnog goriva za reaktor Bushehr, izvijestila je zvanična iranska novinska agencija.

"Prva isporuka nuklearnog goriva za atomsku elektranu Bushehr stigla je danas u Iran", izjavio je iranski potpredsjednik Golam Reza Agazadeh, prenio je AP.

Rusija, koja pomaže Irancima u izgradnji nuklearne centrale, saopćila je prethodno da je isporučila prvu količinu nuklearnog goriva iranskoj elektrani.

Rusko ministarstvo vanjskih poslova navelo je da je isporuka goriva započela u nedjelju, u skladu s rusko-iranskim međuvladinim sporazumom i pod kontrolom Međunarodne agencije za atomsku energiju (IAEA).

Zapečaćeni kontejneri s gorivom u Iran su dostavljeni iz Novosibirske fabrike hemijskih koncentrata i smješteni su u posebna skladišta, koja su pod kontrolom IAEA-e.

Isporuke će se, kako je najavljeno, odvijati u više faza i trajat će dva mjeseca, a iskorišteno gorivo će se vraćati u Rusiju radi prerade i skladištenja, što je također predviđeno rusko-iranskim sporazumom.

Po ugovorima i sporazumu o izgradnji prvog reaktora iz januara 1995. godine gorivo će se dostavljati u roku od 30 do 40 godina, odnosno čitavom periodu rada energetskog bloka.

Teheran je dao dodatne pisane garancije da će se gorivo koristiti isključivo za centralu u Bushehru.

U prvoj pošiljci će biti ukupno isporučena 163 glavna bloka i 17 rezervnih koji sadržavaju 3,62 posto obogaćenog urana U-235.

Rusija i Iran su objavili da su se dogovorili u vezi s kalendarom završetka nuklearne centrale Bushehr koja brine Zapad. Isporuka goriva treba početi šest mjeseci prije pokretanje centrale. Dovršenje Bushera, kojeg je Rusija preuzela od njemačkog Siemensa 1994., nekoliko je puta odgađano zbog napetosti oko iranskog nuklearnog programa. Pokretanje centrale je odgođeno do 2008., što su Rusi objasnili finansijskim problemima s iranske strane, koje Teheran demantira.