Ne žele bombu
57

Iran poručio da nuklearnom oružju nema mjesta u njegovoj doktrini

F. H.
Foto: EPA-EFE
Foto: EPA-EFE
Nuklearnom oružju nema mjesta u iranskoj nuklearnoj doktrini, saopćilo je u ponedjeljak ministarstvo vanjskih poslova te zemlje.

Saopćenje dolazi nekoliko dana nakon što je komandant Islamske revolucionarne garde upozorio da bi Teheran mogao promijeniti svoju nuklearnu politiku ako bude pod pritiskom izraelskih prijetnji.

"Iran je više puta rekao da njegov nuklearni program služi samo u miroljubive svrhe. Nuklearnom oružju nema mjesta u našoj nuklearnoj doktrini", rekao je glasnogovornik ministarstva Nasser Kanaani tokom konferencije za novinare u Teheranu.

Teheran je uvijek inzistirao na tome da je njegov nuklearni program isključivo u miroljubive svrhe, što Izrael i veliki dio zapadnog svijeta odbacuju.

Iranski vrhovni vođa, ajatolah Ali Khamenei, ima posljednju riječ o teheranskom nuklearnom programu, za koji Zapad sumnja da ima vojne svrhe.

Godine 2021. tadašnji iranski ministar obavještajne službe rekao je da bi pritisak Zapada mogao natjerati Teheran da traži nuklearno oružje, čiji je razvoj Khamenei navodno zabranio fetvom, ili vjerskim dekretom, početkom 2000-ih.

"Gradnja i skladištenje nuklearnih bombi je pogrešno i korištenje toga je haram (vjerski zabranjeno). Iako imamo nuklearnu tehnologiju, Iran je čvrsto izbjegava", ponovio je Khamenei 2019. godine.