Svijet
0

Iran pomogao u okončanju iračkih sukoba

FENA
Foto: Reuters
Foto: Reuters
Iran je pomogao u okončanju prošlosedmičnih borbi između trupa iračke vlade i šiitskih milicija na naftom bogatom jugu Iraka, naveli su mediji u petak riječi savjetnika vodećeg iračkog šiitskog političara.

Komentari Mohseana Hakima, čiji otac Abdul Aziz al-Hakim predvodi Vrhovno vijeće islamskog Iraka, naglašavaju rastući utjecaj Irana u Iraku nakon svrgavanja Sadama Huseina u 2003.

Sjedinjene Države optužuju Iran za poticanje nasilja u susjednoj državi finansiranjem, obučavanjem i opremanjem iračkih milicija. Iran to negira i krivi prisustvo američkih trupa za krvoproliće.

Mohsen Hakim izjavio je iranskoj novinskoj agenciji Mehr da je iračka delegacija koju je predvodio ugledni šiitski poslanik održala razgovore s iranskim zvaničnicima tokom posjete Iranu prošlog petka, prenosi Reuters.

Dva dana kasnije, antiamerički imam Muqtada al-Sadr proglasio je primirje kojim su okončani šestodnevni sukobi s iračkim i američkim trupama u južnom gradu Basri koji su se bili proširili kroz južni Irak i Bagdad.

Američki zvaničnici tvrde da je Sadr trenutno u Iranu.

"Teheran je, koristeći svoj pozitivan utjecaj na iračku naciju, otvorio put za povratak mira u Irak i novu situaciju kao rezultat iranskih napora", navela je Agencija Hakimove riječi, ne pružajući dodatne detalje.

Akcija premijera Nurija al-Malikija na slamanju milicija u Basri pokazala je duboki jaz među iračkim većinskim šiitima.

Vrhovno vijeće je ključni pristalica Malikija ali je ogorčeni protivnik Sadrovog pokreta. Dvije grupe se bore za vlast u šiitskom južnom Iraku, koji je sjedište većine iračkih naftnih rezervi.

Prošlosedmično nasilje u kojem je ubijeno nekoliko stotina ljudi poslužilo je kao podsjetnik na nestabilnost u Iraku nakon mjeseci sigurnosnih pomaka.