Oko 110.000 vojnika širom zemlje
0

Iran pojačao mjere sigurnosti uoči samita Pokreta nesvrstanih

FENA
Iranske vlasti od ponedjeljka su pojačale mjere sigurnosti širom zemlje, uoči početka dvodnevnog samita Pokreta nesvrstanih u četvrtak u Teheranu.

Skoro 110.000 vojnika je raspoređeno širom zemlje, od kojih će većina biti na ulicama gradova gdje će obavljati inspekciju vozila.

Masovno prisustvo vojske još je jedan pokušaj iranskih vlasti da učine sve kako ništa ne bi omelo događaj koji Teheran želi da iskoristi za jačanje svog položaja u međunarodnoj zajednici.

Zvaničnici u Teheranu smatraju samit nesvrstanih svojevrsnim "diplomatskim" udarom protiv SAD-a i njenih saveznika udruženih oko pritiska na Iran da obustavi svoj nuklearni program, prenosi AFP.

Očekuje se da će iranski vrhovni vođa ajatolah Ali Hamnei u četvrtak tokom otvaranja samita upravo naglasiti tu vrstu poruke Zapadu.

Zvaničnici skoro 100 država članica Pokreta nesvrstanih u ponedjeljak su nastavili drugi dan za redom s pripremama tog skupa, a šefovi diplomatija od sutra će nastaviti s usaglašavanjem posljednjih detalja uoči početka samita.

Organizatori skupa su saopćili će da će samitu prisustvovati više od 30 premijera i šefova država članica pokreta, uz učešće nižih zvaničnika preostalih članica nesvrstanih.

Pokret nesvrstanih, osnovan 1961. godine, čini 120 država zemalja u razvoju, koje sebe smatraju nezavisnim od uticaja Washingtona ili Moskve.