Eskalacija sukoba
26

Iran pogubio muškarca optuženog za špijunažu u korist SAD-a

M.A.
Ilustracija: Shutterstock
Ilustracija: Shutterstock
Iran je pogubio bivšeg uposlenika tamošnjeg ministarstva odbrane po optužbama za špijuniranje u korist SAD-a, izvještavaju državni mediji.

Jalala Hajizavara osudio je vojni sud nakon što su pronađeni dokumenti i oprema za špijuniranje u njegovoj kući.

On je navodno radio u odjeljenju za vazdušni prostor pri Ministarstvu odbrane Irana, ali je napustio tu funkciju prije devet godina.

Hajizavar je navodno pogubljen prije nekoliko dana u zatvoru Rajaishahr u Karaju, blizu glavnog grada Teherana. On je, kako izvještavaju iranski mediji, otvoreno priznao da je špijunirao za CIA-u. I njegova bivša supruga je osuđena na 15 godina zatvora zbog špijunaže.

Iran je u utorak saopćio da je razbio mrežu špijuna povezanih s CIA-om i da je uhapsio brojne špijune, ali još nije poznato da li je to povezano s pogubljenjem Jalala Hajizavara.

Ova vijest dolazi usred eskalacije napetosti između SAD-a i Irana. Tenzije između ove dvije zemlje pojačane su nakon što su SAD okrivile Iran za nedavne napade na naftne tankere u Hormuškom tjesnacu.

U četvrtak je također oborena bespilotna američka letjelica, a iz Teherana kažu da je ušla u iranski vazdušni prostor. S druge strane, SAD tvrde da je srušena u međunarodnom zračnom prostoru, piše BBC.