Svijet
1

Iran poduzeo mjere protiv izraelskog proturaketnog štita

FENA
Foto: Ilustracija
Foto: Ilustracija
Iran je ranije poduzeo mjere opreza protiv izraelskog proturaketnog štita, javila je studentska novinska agencija ISNA.

Podsjećajući kako "imaju informacije da je na okupiranoj teritoriji postavljeno nekoliko sistema proturaketne zaštite", komandant protuzračne odbrane Irana general Emir Ali Hadžizade je kazao kako "ne postoji zabrinutost u tom smislu jer su mjere opreza po tom pitanju poduzete godinu dana ranije".

"SAD i Izrael su, koristeći kapital arapskih zemalja, realizirali planove postavljanja radarskih sistema za određivanje smjera projektila i svjesni smo toga", pojasnio je Hadžizade i dodao kako te dvije zemlje "nastoje zaštititi cionistički režim".

"SAD i Izrael pokušavaju osigurati cionistički režim s kapitalom iz arapskih zemalja", ponovio je Hadžizade, dodavši da je "tragično da se ovo sve radi od muslimanskog novca".

Iranski ministar odbrane Ahmed Vahidi postavljanje sistema proturaketne zaštite u arapskom zaljevu povezao je sa Izraelom i SAD-om, dodavši kako njegova zemlja radi na procjeni sigurnosne situacije u regiji, prenijela je agencija Anadolija.

Navodi o postavljanju sistema proturaketne zaštite u Perzijskom zaljevu ranije su se pojavili u nekim medijima u Saudijskoj Arabiji.