{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Iran: Početak obogaćivanja urana "u industrijskom obimu"

F
9.4.2007. u 16:07
0
0
Iran: Početak obogaćivanja urana "u industrijskom obimu"
0
Iran: Početak obogaćivanja urana "u industrijskom obimu"
Foto: AFP
Iran je spreman započeti obogaćivanje urana "u industrijskom obimu", izjavio je u ponedjeljak potpredsjednik države, šireći ključni nuklearni proces čiji prekid zahtijevaju Ujedinjene nacije.
Objava je došla dok Iran slavi "nacionalni nuklearni dan", prvu godišnjicu uspjeha obogaćivanja manjih količina urana u objektu za obogaćivanje Natanz u centralnom Iranu.

"Sada ulazimo u masovnu proizvodnju centrifugfa i počinjemo pokretati obogaćivanje u industrijskom obimu, u još jednom koraku ka cvjetanju islamskog Irana", izjavio je potpredsjednik Gholamreza Aghazadeh na ceremoniji u Natanzu, javio je AP.

Aghazadeh, koji predvodi Iransku organizaciju za atomsku energiju, nije pojasnio svoju izjavu. Obogaćivanje urana u industrijskom obimu termin je pod kojim Iran podrazumijeva sposobnost da proizvodi veće količine nuklearnog goriva - što sugerira da je Iran povećao broj centrifuga koje rade u Natanzu.

Očekuje se da se iranski predsjednik Mahmud Ahmadinedžad obrati kasnije na ceremoniji i objavi "dobre nuklearne vijesti", sudeći po državnoj televiziji. Iranska štampa je spekulirala da će on objaviti uvođenje 3.000 centrifuga u Natanzu.

Ujedinjene nacije su nametnule ograničene sankcije Iranu dok ne prekine obogaćivanje urana - ključni proces koji se moži koristiti za proizvodnju ili nuklearnog goriva ili biti osnova za ozradz bojeve glave.

Sjedinjene Države i njihove saveznice optužuju Iran da nastoji stvoriti nuklearno oružje, što Teheran negira.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Strahujete li od terorističkih napada u Evropi?
Komentari (0)
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: