Svijet
0

Iran počeo pregovore o nuklearnom programu

FENA
Iran u ponedjeljak pregovara s inspektorima Ujedinjenih naroda za atomsku energiju i s tajnikom ruskoga Vijeća nacionalne sigurnosti, objavile su agencije.

Tročlano izaslanstvo Međunarodne agencije za atomsku energiju (IAEA), pod vodstvom glavnoga inspektora Ollija Heinonena, stiglo je u ponedjeljak u Teheran na razgovore s dužnosnicima Iranske organizacije za atomsku energiju, javlja dpa.

U Iran je u nedjelju navečer stigao i ruski pregovarač Vladimir Sobolov, koji je već počeo razgovore s glavnim iranskim pregovaračem o nuklearnom programu Saidom Džalilijem.

Heinonen će se sastati sa Muhamedom Saidijem, zamjenikom čelnika iranske organizacije za atomsku energiju, te se iranskim predstavnikom u IAEA-u Ali-Askarom Soltaniehom.

Iran će Rusiji predati paket prijedloga osmišljenih za ublažavanje nuklearnog sukoba sa svjetskim silama, objavio je u ponedjeljak državni radio.

Prema tom saopćenju, službeni će Teheran objaviti zamisli kojima kani pridonijeti završavanju spora oko iranskoga nuklearnog programa jer Zapad drži da želi proizvesti atomsku bombu, a Teheran to opovrgava, javlja Reuters.

Teheran je od 2006. triput kažnjen sankcijama Ujedinjenih naroda jer se protivio UN-ovu zahtjevu da obustavi nuklearni program.

Sankcije je poduprlo pet stalnih članica Vijeća sigurnosti, SAD, Britanija, Francuska, Rusija i Kina, te Njemačka, tzv. skupina 5+1.

"Islamska Republika Iran podnijet će prijedlog nuklearnog paketa skupini 5+1 i to tokom posjeta Soboleva Iranu", objavio je državni radio, prenijela je Hina.