Priprema odgovora Izraelu
0

Iran: Počeli veliki vojni manevri

FENA
U Iranu su počeli petodnevni opsežni manevri protivvazdušne odbrane. Cilj tih vojnih vježbi je testiranje sposobnosti vojske da zaštiti nuklearna postrojenja od napada iz vazduha. Iranski vojni zvaničnici su upozorili da će, u slučaju provokacija, odgovoriti na eventualni napad.

Manevri su najnoviji u nizu sličnih vježbi koje se održavaju kako bi se pokazala sposobnost Irana da odvrati mogući napad na neko od postrojenja u okviru njegovog nuklearnog programa, javio je u ponedjeljak BBC.

Komandant iranske Revolucionarne garde je izjavio da će ove vojne vježbe pokazati da je protivvazdušna odbrana u stanju da sruši izraelske borbene avione u slučaju njihovog napada.

Jedan iranski zvaničnik je rekao da će, ako Izrael izvrši napad iz vazduha, Teheran raketama gađati Tel Aviv.

SAD i Izrael nisu u potpunosti odbacili mogućnost vojnog udara na Iran kako bi spriječili Teheran da izgradi nuklearno oružje.

Iran tvrdi da je njegov nuklearni program namjenjen isključivo u mirnodopske svrhe. Vojne vježbe se održavaju u trenutku u kojem pet stalnih članica Vijeća sigurnosti Ujedinjenih nacija - Britanija, Kina, Francuska, Rusija i SAD - i Njemačka, nastavljaju da upućuju apele Teheranu da ponovo razmotri svoju odluku da odbaci prijedlog o slanju u inostranstvo dijela svog nuklearnog materijala na obogaćivanje.

Prema tom prijedlogu koji je iznijela Međunarodna agencija za atomsku energiju, Iran bi 70 posto svog obogaćenog urana slao u Rusiju i Francusku na dodatno obogaćivanje.

Taj uran bi se potom vraćao u Iran i bio bi korišten u istraživačkom reaktoru u Teheranu.

Ujedinjene nacije tvrde da Iran na taj način ne bi bio u mogućnosti da obogaćuje uran do stepena neophodnog za pravljenje atomske bombe.

Vlasti u Teheranu odbacile su ključni dio tog prijedloga i traže dalje garancije.