Svijet
0

Iran planira širenje vojnih i ekonomskih veza s Irakom

FENA
Iran poduzima korake na velikom širenju vojnih i ekonomskih veza s Irakom, izjavio je iranski ambasador u Iraku u intervjuu za New York Times.

Ambasador Hassan Kazemi Qomi izjavio je da je Iran spreman da ponudi iračkim snagama obuku, opremu i savjete za "sigurnosnu borbu" i kako je spreman preuzeti veliku odgovornost za obnovu Iraka.

On je također priznao po prvi put da su dvojica Iranaca koje su prošlog mjeseca uhapsile američke snage bili sigurnosni zvaničnici kako su to i tvrdile Sjedinjene Države.

"Oni su radili u sigurnosnom sektoru Islamske Republike, to je jasno", izjavio je Qomi tokom 90-minutnog intervjua obavljenog u nedjelju u iranskoj ambasadi u Bagdadu. Intervju se pojavio u izdanju novina od ponedjeljka, javio je Reuters.

Iranci su bili u Iraku "jer su se dvije zemlje dogovorile da riješe sigurnosne probleme", izjavio je ambasador. Iranci "su išli da se sastanu s iračkom stranom", kazao je on novinama.

Qomi je izjavio kako Iranci nisu trebali biti uhapšeni i ismijao je dokaze za koje američka vojska tvrdi da pokazuju iransku umješanost u planiranje napada na američke i iračke snage.

Qomi je također objavio da će Iran uskoro otvoriti nacionalnu banku u Bagdadu. Irački bankarski zvaničnik potvrdio je da je Iran dobio dozvolu da otvori ono što bi bila prva "bankovna filijala u potpunom vlasništvu" jedne strane zemlje u Iraku, javile su novine.