Svijet
0

Iran: Parlament i Ajatolah kritikuju Admadinedžada

FENA
Mahmoud Admadinedžad
Mahmoud Admadinedžad
Kontroverzni iranski predsjednik Mahmoud Admadinedžad u zadnje je vrijeme pod velikim domaćim pritiskom koji ga tjera da se više ne miješa u pitanja iranskog nuklearnog programa.

Naime, u zadnje su ga vrijeme kritizirali zastupnici u parlamentu, a dobio je i "negativnu ocjenu" od stvarnog šefa Irana, vrhovnog vođe ajatolaha Alija Khameneia.

Iran je od kraja decembra pod velikim međunarodnim pritiskom zbog nastavljanja rada na svom nuklearnom programu. UN je 23. decembra Iranu nametnuo sankcije na materijale koji bi se mogli koristiti za taj program.

Unatoč tome što su sankcije samo djelomične, već su prouzročile nestabilnost iranske privrede. U nastupima pred javnosti, Iran se i dalje odupire međunarodnom pritisku, ali postaje sve jasnije da su mu ekonomske sankcije nanijele prilično veliku štetu. Ahmanidedžad je rezoluciju UN-a koja je nametnula sankcije nazvao "običnim komadom papira".

Novine ajatolaha Khameneia objavile su članak u kojem stoji da je rezolucija ipak štetna za zemlju i da je predsjednikova ocjena loša. Ovo bi efektivno moglo značiti da

Ahmanidedžad gubi potporu iranskog vođe, koji ionako ima zadnju riječ u državnim pitanjima.

Iako je još nejasno kako se Iran misli postaviti po pitanju nuklearnog programa, novi razvoj daje naslutiti da bi kontroverzni i glasni predsjednik mogao početi gubiti na medijskom značaju i da bi Khamenei mogao odbaciti svoju marionetu te početi ozbiljno pregovarati sa Zapadom.

Također, 50 članova parlamenta poslalo je Ahmanidedžadu pismo u kojem ga poziva da se pojavi pred zastupnicima i odgovori na pitanja vezana za nuklearni program.

Drugo pismo je napisalo 150 zastupnika u kojem su kritizirali predsjednika zbog lošeg vođenja ekonomije koje je dovelo do porasta inflacije, kao i zbog nepridržavanja roka za donošenje godišnjeg budžeta.