Svijet
0

Iran oslobodio pet britanskih nautičara

FENA
Foto: Reuters
Foto: Reuters
Iran je oslobodio pet Britanaca koji su bili u pritvoru jer su jahtom zalutali u iranske teritorijalne vode, javio je u srijedu iranski državni radio.

Radio je, pozivajući se na saopćenje Revolucionarne garde, naveo da su Britanci oslobođeni nakon što su dobijene neophodne garancije.

U saopćenju Garde je istaknuto kako je zaključeno da su Britanci "greškom zalutali u iranske teritorijalne vode u Perzijskom zaljevu“, prenio je Reuters.

Kasno u utorak uvečer britanski ministar vanjskih poslova David Miliband pozvao je iranskog kolegu Manuchehra Mottakija kako bi zatražio da se omogući konzulu vidjeti Britance, a založio se za njihovo brzo puštanje iz pritvora.

Iz Londona je rečeno da su petorica uhapšenih muškaraca civili, uz usporedbu s incidentom otprije dvije godine kada je Teheran oteo osam mornara Britanske kraljevske mornarice i sedam marinaca kod iranske obale.

Britanski agencija je prenijela izjavu visokog iranskog dužnosnika koji je najavio da će Iran poduzeti ozbiljne mjere protiv Britanaca s jahte koja je "zalutala" u vode Irana ako se dokaže da su oni imali "đavolje namjere".

Odnosi Londona i Teherana su posljednjih godina opterećeni napetostima zbog mnogih pitanja, od iranskoga nuklearnog programa do optužbe Teherana na račun Londona za umiješanost u događaje nakon iranskih predsjedničkih izbora u junu ove godine.