Svijet
0

Iran optužio velike sile za "nerazumno ponašanje"

FENA
Foto: Reuters
Foto: Reuters
Iran je optužio šest velikih sila za "nerazumno ponašanje" u vezi s njegovim spornim nuklearnim programom, dok je Evropska unija saopćila u utorak da će se i dalje držati dvojnog pristupa - kombinacije diplomatije i prijetnji sankcijama.

Tehran je optužbe iznio u pismu glavnoga iranskog nuklearnog pregovarača Saeeda Jalilija, koje je dostavljeno visokom predstavniku EU-a za vanjsku politiku Javieru Solani u ponedjeljak.

"To je pismo u kojem se na neki način prigovara našoj vanjskoj politici koja je jasna. To je dvostruki pristup", rekao je Solana Reutersu u Berlinu u utorak.

Na pitanje da li se pismu može otežati pregovore s Iranom, Solana je odgovorio: "To je samo pismo."

Sjedinjene Države i druge zapadne sile optužuju Tehran da želi proizvesti nuklearnu bombu pod plaštom civilnoga nuklearnog programom.

Iran, četvrti na svijetu po veličini proizvođač nafte, negira da ima takve namjere, navodeći kako samo želi proizvesti struju.

Kopije pisma Saeeda Jalilija koje je dobio Solana dostavljene su ministrima vanjskih poslova šest velikih sila - SAD-a, Velike Britanije, Francuske, Kine, Rusije i Njemačke, navodi Reuters.