Svijet
0

Iran optužio SAD da se miješa u unutrašnje poslove te zemlje

FENA
Glasnogovornik iranskog ministarstva vanjskih poslova je saopćio da njegova zemlja neće prekidati razvoj svog nuklearnog programa čak i ako Ujedinjeni narodi uvedu treći stepen sankcija.

Glasnogovornik Mohammad ali Hosseini je rekao novinarima da će Iran ignorirati daljnji pritisak Sjedinjenih Država i Svjetske organizacije da prekine obogaćivanje urana u okviru svog nuklearnog programa.

Iran je istovremeno optužio Sjedinjene Države da se miješaju u unutrašnje poslove te zemlje, tražeći oslobađanje četvero iranskih Amerikanaca koji su u pritvoru u Teheranu pod optužbom da nanose štetu nacionalnoj sigurnosti.

Glasnogovornik Ministarstva vanjskih poslova je rekao novinarima da su pritvorenici iranski državljani i da vlasti razmatraju njihov slučaj.

Američki predsjednik George Bush je zatražio da četvero pritvorenih bude oslobođeno odmah i bezuvjetno.

Iranski predsjednik Mahmud Ahmadinedžad je u međuvremenu izjavio da će svijet u bliskoj budućnosti biti svjedok uništenja Izraela.

Ahmadinedžad je to rekao u govoru povodom 18. godišnjice smrti ajatollaha Ruholaha Homeinija, utemeljitelja revolucije.

Iranski mediji navode da je predsjednik rekao gostima iz inozemstva da je prošlogodišnji rat između Izraela i gerilaca Hezbollaha u Libanu bio početak odbrojavanja vremena za uništenje Izraela.