Ne žele njihovu pomoć
68

Iran optužio Ameriku da koči globalnu borbu protiv koronavirusa

S.H.P.
Foto: EPA-EFE
Foto: EPA-EFE
Ministar vanjskih poslova Irana Mohammad Javad Zarif kazao je da Sjedinjene Američke Države sankcijama protiv Irana koče globalnu borbu protiv koronavirusa.

On je na svom Twitter nalogu napisao i da cijeni sve veću globalnu kampanju čelnika vlasti i civilnog društva koja poziva na ukidanje ilegalnih američkih sankcija.

Ove navode potvrdio je i iranski predsjednik Hassan Rouhani koji je na državnoj televiziji kazao kako su Sjedinjene Američke Države odgovorne za nedostatak lijekova i prehrambenih proizvoda, optužujući ih da tako ometaju iranske napore da se izbore s koronavirusom.

Osim toga, dodali su i da neće prihvatiti pomoć Sjedinjenih Američkih Država u borbi protiv virusa te da bi Sjedinjene Američke Države trebale ukinuti sankcije protiv Irana ako žele pomoći u zaustavljanju epidemije.

"Činjenica da Amerikanci kažu da su spremni pomoći Iranu u vrijeme krize prouzrokovane koronavirusom jedna je od najvećih laži u historiji", rekao je Rouhani i dodao: "Naš narod zna šta treba učiniti. Naše medicinsko osoblje dobro upravlja svojim poslom".

Primjedbe Rouhanija i Zarifa uslijedile su dan nakon što je iranski vrhovni vođa ajatolah Ali Khamenei optužio SAD za stvaranje virusa.