|

Iran okončao jednu od faza u izgradnji nuklearnog reaktora

Iran okončao jednu od faza u izgradnji nuklearnog reaktora
0
F
FENA
26.8.2006. u 10:50
0
komentara
0

dijeljenja
Iran okončao jednu od faza u izgradnji nuklearnog reaktora
Iran je okončao još jednu fazu u izgradnji nuklearnog reaktora u centrali u Araku, 190 kilometara jugozapadno od Teherana, saopćio je u subotu jedan od saradnika iranskog predsjednika Mahmuda Ahmadinedžada.
Taj neimenovani zvaničnik rekao je Reutersu da će predsjednik Ahmadinedžad tokom dana "saopćiti da je taj projekt (u okviru izgradnje reaktora u Araku) pušten u rad".

Drugi visoki zvaničnik Irana rekao je početkom sedmice da će Teheran početi proizvodnju tzv. teške vode koja služi za hlađenje reaktora, ali da neće pokrenuti sam reaktor u Araku.

"Taj projekt je namijenjen za hlađenje sistema reaktora i može biti korišćen u raznim idnustrijskim granama", objasnio je on i dodao da se taj projekt ne može koristiti u vojne svrhe, tako da nije neophodno da ga nadgledaju inspektori UN-a.

Iran gradi nuklearni reaktor u Araku, što na Zapadu izaziva strah da bi Teheran mogao iskoristiti tu tehnologiju za izradu atomske bombe.

Evropska unija je u petak pozvala Iran da razjasni svoj odgovor i da u zamjenu za ekonomske povlastice i sigurnosne garancije obustavi razvoj nuklearnog programa.
Prijavi grešku


Komentari (0)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...

Trenutno nema komentara na ovaj članak.