Svijet
0

Iran odgovorio na zapadni paket prijedloga

FENA
Iran je u utorak predao odgovor na paket poticaja svjetskih sila koji ima za cilj otkloniti strahove od toga da Teheran nastoji proizvesti atomsku bombu, javila je državna televizija na arapskom jeziku Al-Alam.

Ali Larijani, šef iranskih pregovarača, dao je odgovor stranim posrednicima koji zastupaju šest kosponszora paketa poticaja Teheranu, prenosi Reuters.

Paket trgovinskih i tehnoloških poticaja u julu su dogovorile Sjedinjene Države, Velika Britanija, Francuska, Njemačka, Rusija i Kina.

Iranski ministar vanjskih poslova Manuchehr Mottaki izjavio je u ponedjeljak u Pretoriji da je Iran donio odluku o ponudi i da će ona Evropljanima biti predana u pismenom obliku.

Televizija Al-Alam nije objavila nikakve detalje odgovora za koji su iranski zvaničnici već nagovijestili kako je malo vjerovatno da će se pozabaviti ključnim zahtjevima Vijeća sigurnosti UN-a upućenim Iranu da prekine rad na obogaćivanju urana do 31. augusta ili će se suočiti sa sankcijama.

"Očekujem veoma dvosmislen odgovor", izjavio je jedan zapadni diplomat.

Četvrti svjetski proizvođač nafte insistira da neće odustati od onoga što smatra svojim pravom - od obogaćivanja urana za korištenje u nuklearnim elektranama.

Odbijanje da prekine taj rad, za koji Iran tvrdi da je isključivo usmjeren u proizvodnju enerhgije, ali koji Zapad vidi kao prikriveni pokušaj stvaranja astomske bombe, bilo bi ravno odbacivanju paketa poticaja koji je ponuđen zauzvrat, tvrde zapadni diplomati.

Odbijanje ne bi izazvalo trenutnu akciju Vijeća sigurnosti UN-a, koje je 31. jula usvojilo rezoluciju kojom se Iranu daje mjesec dana da prekine svoj program obogaćivanja ili će se suočiti sa sankcijama.

"Ne smatramo utorak rokom jer to nije rok koji je odredilo Vijeće sigurnosti. Ukoliko Iran glatko odbije prekinuti obogaćivanje, onda će vrlo brzo biti više razgovora u Vijeću sigurnosti", izjavio je zapadni diplomat.