Svijet
0

Iran odbija da prebaci zalihe obogaćenog urana u inozemstvo

FENA
Iran neće prebacivati iz zemlje zalihe obogaćenog urana, izjavio je u nedjelju zamjenik ministra vanjskih poslova, odbacujući jedan od ključnih zahtjeva svjetskih sila za nastvak nuklearnih pregovora s Teheranom u narednoj sedmici.

Komentari Abbasa Araqchija mogli bi razočarati zapadne zvaničnike, koji žele od Irana da prebaci zalihe urana obogaćenog do 20 posto, što je samo jedan korak od proizvodnje materijala za nuklearno oružje.

On je, ipak, signalizirao veću fleksibilnost u drugim aspektima iranskog programa obogaćivanja urana.

"Naravno da ćemo pregovarati o formi, količini i raznim nivoima obogaćivanja urana, ali prebacivanje tih materijala iz zemlje je crvena linija koju ne možemo preći", navela je u nedjelju na svojoj internet stranici iranska državna televizija Araqchijeve riječi, prenosi Reuters.

Araqchi će biti član iranske delergacije na nuklearnom pregovorima sa šest svjetskih sila koji će početi u Ženevi u utorak.

On nije spomenuo uran obogaćen do 20 posto, ali njegovi komentari nagovještavaju da bi Teheran mogao odbaciti zahtjev za njegovim prebacivanjem iz zemlje.

Otkako je Islamska Republika započela proizvodnju urana obogaćenog do 20 posto, ona je nagomilala više od 250 kilograma uranijumskog gasa potrebnog za proizvodnju atomske bombe, što Izrael smatra "crvenom linijom" za eventualnu vojnu akciju protiv Irana.

Iran je, međutim, zadržao svoje zalihe urana obogaćenog do 20 posto ispod tih količina, pretvarajući izvjesne količine gasa u nuklearno gorivo.