Svijet
0

Iran odbacio upozorenja Hillary Clinton

FENA
Foto: AFP/File
Foto: AFP/File
Iran je u ponedjeljak upozorio da su beskorisne "prijetnje" i pritisci u vezi s njegovim spornim nuklearnim programom, nakon oštrih upozorenja američke državne tajnice Hillary Clinton da međunarodna zajednica ne može unedogled biti strpljiva.

"Primjedbe koje sadrže prijetnje, određene datume ili rokove nemaju nikakvog uticaja na nas", kazao je na sedmičnom brifingu Hassan Ghashghavi, glasnogovornik ministarstva vanjskih poslova.

"Naše obaveze prema međunarodnim propisima temelje se na legalitetu i pravu", dodao je on na pitanje o izjavama Hillary Clinton.

"Riječi nisu dovoljne, stoga upućujemo jasnu poruku Iranu da međunarodna zajednica neće beskonačno čekati da Iran pokaže kako je spreman da ispuni međunarodne obaveze", upozorila je Clinton nakon razgovora u Londonu s britanskim kolegom Davidom Milibandom.

"Mi smo se složili da je sastanak skupine 5+1, Kina, Rusija, SAD, Velika Britanija i Njemačka u Ženevi bio konstruktivan početak, nakon kojega treba da uslijede djela", dodala je ona.

Iran i šest velikih sila dogovorili su se u Ženevi da se obavi pregled novog postrojenja za obogaćivanje urana, smještenog blizu Qoma, a čije je postojanje otkriveno tek krajem septembra.