Iran odbacio ideju novog "Trumpovog sporazuma": To je čudna ponuda

Iran odbacio ideju novog "Trumpovog sporazuma": To je čudna ponuda
1
F
FENA
15.1.2020. u 11:15
4
komentara
1

dijeljenja
Iran odbacio ideju novog "Trumpovog sporazuma": To je čudna ponuda Foto: EPA-EFE
Iranski predsjednik Hassan Rouhani odbacio je u utorak prijedlog novog "Trumpovog sporazuma" usmjerenog na rješavanje nuklearnog spora, rekavši da je to "čudna" ponuda, a kritikovao je američkog predsjednika Donalda Trumpa da uvijek krši obećanja.
Britanski premijer Boris Johnson, koji je pohvalio Trumpa kao velikog diplomatu, rekao je u utorak da američki predsjednik zamijeni iranski nuklearni sporazum sa svojim novim paktom kako bi se osiguralo da Teheran ne dobije nuklearno oružje, javio je Reuters.

Trump je rekao kako se slaže s Johnsonom da bi "Trumpov sporazum" trebao zamijeniti iranski nuklearni sporazum.

U televizijskom govoru Rouhani je poručio Americi da se vrati obavezama iz sporazuma od kojeg je Washington odustao 2018. godine.

Sporazum poziva na ukidanje međunarodnih sankcija Iranu u zamjenu za suzbijanje njegovog nuklearnog programa. Otkako je odustao, Trump je ponovno uspostavio sankcije Iranu koje su uzrokovale udar na ekonomiju.

Iz Teherana navode da žele zadržati sporazum, ali ne mogu to učiniti na ako ne dobiju obećane ekonomske benefite.

Iran je postepeno poduzimao korake kako bi smanjio obaveze iz sporazuma, zbog čega su ih Velika Britanija, Francuska i Njemačka u utorak službeno optužili za kršenje sporazuma.
Prijavi grešku


Komentari (4)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...