Svijet
0

Iran objavio nove snimke britanskih mornara

FENA
Foto: Reuters
Foto: Reuters
Iranska televizija objavila je u ponedjeljak nove snimke britanskih mornara koje je Iran zarobio, na kojima oni izgledaju opušteno i prema njima se dobro postupa.

Petnaest britanskih mornara, koji su bili zarobljeni više od dvije sedmice, oslobođeni u četvrtak, izjavili su po povratku u Veliku Britaniju da su bili maltretirani i izloženi psihološkim pritiscima.

Da bi pokazali da je bilo suprotno, iranski satelitski kanal na arapskom jeziku Al-Alam je prikazao snimke dvojice mornara kako igraju ping-pong, a drugi šaha.

Neki od mornara su gledali na televiziji fudbalsku utakmicu između engleskih ekipa Liverpula i Arsenala, sjedeći i smijući se na tepihu.

"Ovi snimci prikazuju opuštenost i slobodu koju su imali tokom svog zarobljeništva", prokomentirao je Al-Alam, dodavši kako "ovo pokazuje da nije tačno ono što su oni izjavili po povratku kućama".

"Teheran je ponudio gostoprimstvo mornarima", dodaje ovaj kanal.

Jedina žena iz ekipe Faye Turney je izjavila u intervjuu, koji je u ponedjeljak objavio britanski tabloid Sun, da su joj njeni tamničari lagali i prijetili da više neće vidjeti svoje dijete.