Svijet
0

Iran obilježava 30. godišnjicu islamske revolucije

FENA
Iran je u nedjelju počeo s proslavom 30. godišnjice islamske revolucije odajući počast pokojnom tvorcu Islamske Republike, ajatolahu Ruhollahu Khomeiniju.

Na početku ceremonija, koje su ove godine počele dan ranije zbog razlike u računanju u perzijskom kalendaru, aktuelni vrhovni vođa ajatolah Ali Khamnei obišao je hram u kojem je ukopan njegov prethodnik kao i grobove mučenika islamske revolucije i rata s Irakom u periodu 1980-88. godine, javila je DPA.

Khamnei, koji po ustavu ima zadnju riječ u svim državnim pitanjima, obećao je nastaviti na Khomenijevom naslijeđu.

Ajatolah Khomeini vratio se u Iran 1. februara 1979. nakon 15 godina u političkom egzilu i deset dana kasnije svrgnuo je 10.000 godina staru monarhiju. On je proglasio formiranje Islamske Republike koja je postala veliki politički izazov za Zapad.

Predsjednik Mahmoud Ahmadinejad također je posjetio Khomeinijev hram i izjavio je da islamska revolucija još živi i da će se njen duh nastaviti dok pravda ne zavlada svijetom.

Govoreći o uticaju islamskog sistema u ostalim muslimanskim zemljama, on je dodao da iranska revolucija nije bila ograničena samo na iranske granice.

Proslave će kulminirati 10. februara s mitinzima u organizaciji države i govorom Ahmadinejada na teheranskom trgu Azadi.