|

Iran: Obama bi se morao izviniti zbog bespilotne letjelice

Iran: Obama bi se morao izviniti zbog bespilotne letjelice
0
F
FENA
13.12.2011. u 15:07
2
komentara
0

dijeljenja
Iran: Obama bi se morao izviniti zbog bespilotne letjelice
Američki predsjednik Barack Obama morao bi se izviniti što je poslao bespilotnu letjelicu na iranski teritorij, umjesto da je traži natrag, rekao je u utorak glasnogovornik iranskog ministarstva vanjskih poslova, javile su agencije.
Iran je 4. decembra objavio da je nad istokom zemlje, blizu Afganistana, srušio špijunsku letjelicu. Avion je prikazan i na televiziji, a Iran tvrdi da je gotovo otkrio njegove tehnološke tajne.

U ponedjeljak je Obama na konferenciji za novinare rekao da SAD svoju letjelicu traži natrag. "Zatražili smo je, vidjet ćemo kako će Iranci reagirati". Iranski su dužnosnici već rekli kako je neće vratiti.

"Čini se da je (Obama) zaboravio da je narušen naš zračni prostor, da je vođena špijunska operacija protivna međunarodnim zakonima", rekao je Ramin Mehmanparast, glasnogovornik ministarstva vanjskih poslova.

"Umjesto da se službeno izvini za prekršaj koji je počinio, on postavlja takav zahtjev. Amerika mora znati da upad u zračni prostor Irana može ugroziti svjetski mir i sigurnost", prenijela je Hina.

Ministar odbrane Ahmad Vahidi rekao je za državnu novinsku agenciju IRNA-u: "Američka špijunska letjelica vlasništvo je Islamske Republike Irana. Teheran će odlučiti šta će s njom", piše AFP. Iranski parlament je donio rezoluciju kojom upad špijunske letjelice naziva "dokazom međunarodnoga terorizma i očitim kršenjem međunarodnih zakona američkoga agresora", te najavljuje da će Iran možda od Washingtona tražiti odštetu.

Iran se već požalio Vijeću sigurnosti Ujedinjenih naroda i zatražio akciju da se "stane na kraj takvu opasnu i nezakonitu ponašanju".

Snage ISAF-a, NATO-ovih jedinica u Afganistanu, isprva su objavile da je možda riječ o američkoj izviđačkoj letjelici koja je nestala tokom misije nad zapadnim Afganistanom. No osoba upoznata sa situacijom rekla je za Reuters u Washingtonu da je bespilotna letjelica bila u misiji nad Iranom.
Prijavi grešku


Komentari (2)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...