{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Iran: Novi nacrt zakona tretira žene kao mašine za pravljenje djece

Klix.ba
11.3.2015. u 10:39
3
59
Iran: Novi nacrt zakona tretira žene kao mašine za pravljenje djece
3
Iran: Novi nacrt zakona tretira žene kao mašine za pravljenje djece
Foto: AFP
Nacrt zakona čiji je cilj jačanje nataliteta u Iranu tretira žene kao mašine za pravljenje djece, upozorava Amnesty International.
Jedan prijedlog zakona zabranjuje dobrovoljnu sterilizaciju i promociju kontrole rađanja, dok drugi otežava dobijanje posla ženama koje nemaju djecu. Iz Amnestyja upozoravaju da će ova dva zakona vratiti prava žena u Iranu desetljeće unazad, te da zabrana dobrovoljne sterilizacije i blokiranje pristupa informacijama o kontracepciji povećava rizike od neželjenih trudnoća i nesigurnih pobačaja, što može dovesti do abortusa u nesigurnim uvjetima.

Također, ženama je novim zakonom otežano dobijanje razvoda, a udate žene trebale bi imati prioritet prilikom zapošljavanja.

"Vlasti promovišu opasnu kulturu u kojoj su ženama oduzeta ključna prava koja ih svode na mašine za pravljenje djece", rekla je Hassiba Hadj Sahraoui, zamjenica direktora Amnesty Internationala za Bliski istok i sjevernu Afriku.

Ona je dodala da se iranske žene suočavaju s diskriminacijom i da vlasti moraju prihvatiti da su žene ljudska bića s temeljnim pravima, ali i povući iz procedure diskriminatorni zakon.

Podsjećamo, Iran je donedavno pokušavao ograničiti broj stanovnika dajući državne subvencije na sredstva za kontracepciju.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: