Svijet
0

Iran: Nova rezolucija protiv Irana neutemeljena

FENA
Foto: AFP/File
Foto: AFP/File
Nova rezolucija Vijeća sigurnosti Ujedinjenih naroda protiv Irana je "legalno neutemeljena", izjavio je Javad Vaidi, zamjenik zvaničnika iranskog nuklearnog programa, koga u subotu navodi agencija Isna, dok velike sile pripremaju novi tekst rezolucije.

"Ako Vijeće sigurnosti usvoji novu rezoluciju protiv Irana, ona će biti legalno i pravno neutemeljena", rekao je Vaidi, koji je optužio SAD-a i zapadne zemlje da ne pridaju veliki značaj izvještaju Međunarodne agencije za atomsku energiju (IAEA)".

Od posljednjeg objavljivanja izvještaja IAEA-e u petak, Iran već proglašava "svoju pobjedu", nakon što je u prvom čitanju izvještaj pozitivan, javio je AFP.

"U posljednjem dijelu izvještaja, zaključeno je da su sva sporna pitanja riješena te da ih nema više", rekao je Vaidi, smatrajući da samo IAEA treba da prati iranski nuklearni dosje.

Novi izvještaj IAEA-e konstatira da je Iran pružio nove informacije o svom programu, međutim, "te informacije su dostavljene dosta nekompletno, ne u cjelosti i povezano".

Šest velikih sila sastat će se u ponedjeljak u Washingtonu radi razgovora o trećoj rezoluciji kojom se predviđaju sankcije protiv Irana, kako bi se ubijedio da odustane od svog programa obogaćivanja urana, objasnio je u petak Nicholas Burns, treća ličnost State Departementa.

Izvještaj, koji će biti razmatran unutar IAEA-e počev od 3. marta u Beču, kritikuje nedostatak suradnje Irana a posebno nastavak razvoja novih modela centrifuga.

Generalni direktor IAEA-e Mohammed ElBaradei, koji je ocijenio da ima "napretka" u pružanju informacija, ali da je u cjelosti "sve to nedovoljno", zatražio je od Irana da provodi dodatni protokol Ugovora o neširenju nuklearnog oružja (TNP).