Prešao crvene linije
30

Iran negirao umiješanost u napad na Rushdieja: Vrijeđajući islam izložio se gnjevu naroda

V. K.
Salman Rushdie (Foto: EPA-EFE)
Salman Rushdie (Foto: EPA-EFE)
Iranski zvaničnici osvrnuli su se na napad na pisca Salema Rushdieja u New Yorku te su negirali umiješanost Teherana u ove aktivnosti.

Glasnogovornik Ministarstva vanjskih poslova Irana Nasser Kanaani obratio se medijima na konfereneciji koja je organizovana u glavnom gradu Irana te je poručio kako Iran nije umiješan u napad na pisca.

"Kategorički poričemo bilo kakvu vezu s napadom. Niko nema pravo optuživati Islamsku Republiku Iran za ovaj slučaj", rekao je glasnogovornik.

Iako je upravo iranski ajatolah Homeini još osamdesetih godina objavio fetvu u kojoj se poziva na ubistvo Rushdieja, iranski zvaničnik je naglasio kako se za ovaj napad ne može kriviti niko osim Salmana Rushdieja.

"U ovom napadu ne smatramo krivim nikoga osim Salmana Rushdieja i njegovih pristalica. Vrijeđajući svete stvari islama i prelazeći crvene linije za više od milijardu i po muslimana, Salman Rushdie se izložio gnjevu i bijesu naroda", rekao je Kanaani.

Nakon što je objavljena informacija o napadu na pisca indijskog porijekla, iranski mediji su prenijeli ovu vijest te su citirali ajatolaha Homeinija.

"Citirana je rečenica gdje kaže da je fetva ispaljena kao metak koji neće mirovati sve dok ne pogodi svoju metu", naveli su iranski mediji.