Mahmud Ahmedinedžad
0

"Iran neće ustuknuti pred velikim silama"

FENA
Foto: Reuters
Foto: Reuters
Ultrakonzervativni iranski predsjednik Mahmud Ahmedinedžad izjavio je u srijedu da Iran neće pokleknuti pred velikim silama u vezi sa nuklearnim dosjeom, rekao je on u svom govoru u jednoj provinciji a prenosila ga je državna televizija.

"Iranski narod je na nogama i neće se povući ni koraka pred tiranskim silama", rekao je Ahmedinedžad.

Iran ima još desetak dana da odgovori na ponudu koju je dostavilo pet stalnih članica Vijeća sigurnosti Ujedinjenih naroda i Njemačka o nuklearnom programu, za koji se sumnja da ima vojne ambicije.

Iranski zvaničnik za nuklearni dosje Said Jalili sastao se u subotu u Ženevu s Javierom Solanom, glavnim diplomatom Evropske unije kao i s predstavnicima grupe "pet plus jedan", SAD, Rusija, Kina, Velika Britanija, Francuska i Njemačka kako bi pokušali pronaći rješenje krize.

Ahmedinedžad je dodao da "problem velikih sila nije posjedovanje atomskog oružja ili obogaćivaje urana. One žele "uz laži, pokrenuti psihološku operaciju i reći ostalima da je Iran postao model, kako su uspjeli da slome iranski narod svojim prijetnjama i pritiscima", dodao je Ahmedinedžad.

Međutim, "iranski narod ne pridaje nikakav značaj prijetnjama", dodao je on.

"Branit ćemo se do kraja. Vi mislite da sa sankcijama, prijetnjama i pritiscima možete primorati iranski narod da poklekne. Varate se", rekao je iranski predsjednik.

Američka državna tajnica Condoleezza Rice upozorila je Iran da, ako ozbiljno ne odgovori na ponuđeni međunarodni prijedlog, bit će izložen "kaznenim mjerama", odnosno novim sankcijama.

SAD su objavile u ponedjeljak da će Iran najvjerojatnije odbaciti ponudu o međnarodnoj suradnji s velikim silama za prekid aktivnosti o obogaćivanju urana.

Tri vrste sankcija već su usvojene u UN-u i Zapad sada prijeti novim sankcijama ako Teheran odbaci novu ponudu.