Svijet
0

Iran neće pregovarati o svome pravu na uran

FENA
Iranska vlada saopćila je u ponedjeljak da neće pregovarati o svome pravu na bogaćivanje urana, iako šest vodećih zemlja u svijetu predlaže Teheranu da obastavi taj proces u zamjenu za paket stimulativnih mjera.

"Mi smo ovladali ovom tehnologijom (proizvodnje nuklearnog goriva), to je naše očigledno pravo, a mi ne pregovaramo o našim očiglednim nuklearnim pravima", rekao je glasnogovornik vlade Golamhosein Elham.

Premda Elhamove izjave nagovještavaju da bi Iran mogao odbaciti paket koji mu je prije desetak dana uputilo pet stalnih članica Vijeća sigurnosti UN-a plus Njemačka (5+1), iranska vlada nema posljednju riječ o nuklearnim pitanjima.

Vrhovni vjerski vođa ajatolah Ali Hamnei povjerio je problem nukelarnog programa Vrhovnom vijeću za nacionalnu sigurnost i imenovao za glavnog pregovarača Alija Laridžanija, javlja Reuters.

Laridžani se oglasio u nedjelju ocjenom da zahtjev za obustavljanje obogaćivanja urana, sadržan u paketu dostavljenom Teheranu, iziskuje pojašnjenja, dok je ministarstvo vanjskih poslova najavilo da će uputiti svoj kontraprijedlog s izvjesnim preinakama.

Sjedinjene Države, Francuska, Velika Britanija, Rusija, Kina i Njemačka dogovorile su se da Iranu u zamjenu za obustavu proizvodnje nuklearnog goriva ponude niz stimulativnih mjera, među kojima su reaktor s lakom vodom i objekti za skladištenje atomskog goriva, ali i prijedlog Washingtona da se priključi direktnim pregovorima Evropske unije s Iranom.