Svijet
0

Iran ne želi raskid suradnje s IAEA-om

FENA
Šef iranskih nuklearnih pregovarača Ali Laridžani izjavio je u utorak kako očekuje da njegova zemlja neće biti "primorana" smanjitu suradnju s Međunarodnom agencijom za atomsku energiju (IAEA), izvještava Isna.

Laridžani, koji je dao ovu izjavu nakon oštrih kritika upućenih na račun nuklearne politike predsjednika Mahmuda Ahmedinedžada, također je osudio "neprijatelje koji žele stvoriti podjele unutar zemlje".

"Nadamo se da velike sile neće učiniti ništa da Iran smanji svoju suradnju s IAEA-om", rekao je on, a izvještava agencija Isna.

"Sve dok ne budemo na to primorani, mi to nećemo učiniti. Mislimo da je Sporazum o neširenju oružja (TNP) koristan", dodao je Laridžani.

Nakon usvajanja sankcija Ujedinjenih naroda u decembru prošle godine protiv iranskog nuklearnog programa, iranski parlament je izglasao zakon kojim se vlada obavezuje da "revidira" svoju suradnju s IAEA-om.

Velike sile moraju shvatiti da "Iran mora braniti svoju nuklearnu nauku. To je volja svih političkih grupa", nastavio je Laridžani.

U utorak su dva konzervativna dnevna lista kritikovala predsjednika Ahmedinedžada, pridruživši se kritikama koje su dolazile iz reformatorskog tabora.

Dnevni list Džomhuri Eslami zatražio je od predsjednika da izbjegava govoriti o nuklerarnom programu "u svakoj prilici", što "daje osjećaj da te izjave nisu promišljene".

Drugi dnevni list Hamshahri smatra da su "govori koje uporno ponavlja predsjednik izašli iz nuklearnog predmeta više liče na stvaranje stanja izazova".

"Dok je nuklearni predmet još bio pred Vijećem sigurnosti, zapaljivi govori predsjednika Ahmedinedžada doveli su do usvajanja dvije rezolucije protiv Irana", naglašava ovaj list.