Svijet
0

Iran ne želi pooštravanje sankcija

FENA
Iz diplomatskih izvora u Ujedinjenim nacijama saopćeno je da je Teheran, nakon višegodišnjeg odugovlačenja, predao UN-ovoj Agenciji za atomsku energiju (IAEA) tehničke crteže koji se dovode u vezu sa spornim iranskim nuklearnim programom.

U dokumentaciji koja je predana zvaničnicima IAEA-e nalaze se podaci o pojedinim konstruktorskim rješenjima koja bi mogla biti upotrijebljena u proizvodnji nuklearnog oružja.

U nacrtu se nalazi i uputstvo za oblikovanje bojevih glava od metala urana, a izvještači ocjenjuju da je to saznanje povećalo zabrinutost u diplomatskim krugovima zbog mogućnosti da Teheran pokušava napraviti atomsku bombu.

Odluka da dokument bude predan zvaničnicima IAEA-e u Iranu je donesena neposredno pred predaju izvještaja te agencije UN-u, koji bi mogao biti presudan u odlučivanju diplomata o tome da li će biti novih međunarodnih sankcija protiv Teherana.

Neki diplomati su predaju dokumenata ocijenili kao znak Teherana da želi sarađivati s IAEA-om, prenosi BBC, dok drugi pak vjeruju da je u pitanju "očajnički potez" čiji je cilj izbjegavanje daljnjeg pooštravanja sankcija.