|

Iran ne želi pooštravanje sankcija

Iran ne želi pooštravanje sankcija
0
F
FENA
14.11.2007. u 16:00
0
komentara
0

dijeljenja
Iran ne želi pooštravanje sankcija
Iz diplomatskih izvora u Ujedinjenim nacijama saopćeno je da je Teheran, nakon višegodišnjeg odugovlačenja, predao UN-ovoj Agenciji za atomsku energiju (IAEA) tehničke crteže koji se dovode u vezu sa spornim iranskim nuklearnim programom.
U dokumentaciji koja je predana zvaničnicima IAEA-e nalaze se podaci o pojedinim konstruktorskim rješenjima koja bi mogla biti upotrijebljena u proizvodnji nuklearnog oružja.

U nacrtu se nalazi i uputstvo za oblikovanje bojevih glava od metala urana, a izvještači ocjenjuju da je to saznanje povećalo zabrinutost u diplomatskim krugovima zbog mogućnosti da Teheran pokušava napraviti atomsku bombu.

Odluka da dokument bude predan zvaničnicima IAEA-e u Iranu je donesena neposredno pred predaju izvještaja te agencije UN-u, koji bi mogao biti presudan u odlučivanju diplomata o tome da li će biti novih međunarodnih sankcija protiv Teherana.

Neki diplomati su predaju dokumenata ocijenili kao znak Teherana da želi sarađivati s IAEA-om, prenosi BBC, dok drugi pak vjeruju da je u pitanju "očajnički potez" čiji je cilj izbjegavanje daljnjeg pooštravanja sankcija.
Prijavi grešku


Komentari (0)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...

Trenutno nema komentara na ovaj članak.