Ahmadinejad
0

Iran ne sarađuje sa Sjevernom Korejom

FENA
Foto: AP
Foto: AP
Iran i Sjeverna Koreja nemaju nikakvu saradnju na polju razvoja nuklearnog programa, izjavio je iranski predsjednik Mahmud Ahmadinejad.
  • Nemamo nikakvu saradnju sa Sjevernom Korejom na nuklearnom polju. Mi se protivimo svakoj proizvodnji atomskog oružja i oružja za masovno uništenje, kao i razvoju nuklearnog naoružanja, rekao je Ahmadinejad prenose u utorak agencije.

Bivši američki predsjednik George Bush svrstao je i Iran i Sjevernu Koreju u grupu zemalja koju je nazvao "osovina zla", iako iranske vlasti uporno tvrde da njihov nuklearni program služi isključivo za civilne svrhe proizvodnje električne energije.

Pakistanski naučnik Abdul Kadir Kan, koji se u svojoj zemlji smatra "ocem nuklearne bombe", priznao je 2004. godine da je izdavao tajne o procesu proizvodnje atomskog oružja Iranu, Sjevernoj Koreji i Libiji.

Prema mišljenju vojnih stručnjaka, iranska raketa "Šabab-3", proizvedena je po uzoru na sjevernokorejski projektil "Nodong".

Ahmadinejad je rekao i da je proizvodnja oružja za masovno uništenje nehumana i da je se treba kloniti.

  • Zašto bi narod dvije Koreje, Kine i Japana trebalo da se sukobljava? Svi oni imaju korjene u istoj kulturi. Svaka opasnost bit će pretnja za sve njih, rekao je iranski predsjednik.