Ahmadinedžad ponovio
0

"Iran ne planira izradu atomske bombe'

SRNA
Foto: AP
Foto: AP
Iranski predsjednik Mahmud Ahmadinedžad naglasio je danas u svom govoru uoči Nacionalnog dana atomske energije da Teheran ne planira izgradnju nuklearne bombe.

Obraćajući se masi okupljenih u gradu Isfahanu u centralnom dijelu Irana, gdje se nalazi i postrojenje za konverziju uranijuma, Ahmadinedžad se ujedno obratio i američkom predsjedniku Baraku Obami koji je rekao da Iran nema pravo da posjeduje atomsku bombu.

"Nedavno ste vi Obama rekli da Iran posjeduje nuklearnu tehnologiju za mirovne svrhe, ali da nema pravo da ima bombu. Govorim vam da iranski narod nikada nije ni želio bombu pošto je era bombi i armija završena", rekao je on masi koja je uzvikivala "Smrt Americi".

Od kada je stupio na funkciju američkog predsjednika, Obama je pokrenuo nekoliko diplomatskih postupaka ka Iranu, a tokom proteklog mjeseca na persijsku Novu godinu u poruci iranskom narodu pozvao je na "novi početak" u vezama između Vašingtona i Teherana.

Obama je 6. aprila upozorio da Iran mora da odabere između toga da posjeduje nuklearno naoružanje i izgradnji bolje budućnosti za svoj narod.

Ahmadinedžad je rekao da Iran od Obame i SAD još čeka na "fundamentalne i realne promjene".