Svijet
0

Iran ne odustaje od obogaćivanja uranijuma

FENA
Foto: AFP/File
Foto: AFP/File
Iran je odmah odbacio novu ponudu koju je danas u Teheranu iznio visoki predstavnik Evropske unije za vanjsku poltiku i bezbjednost Havijer Solana, pošto se u njoj od Islamske republike traži da odustane od obogaćivanja uranijuma.

Kako je prenijela zvanična novinska agencija IRNA, portparol iranske vlade je saopćio da Islamska republika neće razmatrati prijedlog koji sadrži takav zahtjev.

Američki predsjednik Džordž Buš izjavio je danas da je razočaran činjenicom što je iransko rukovodstvo odbilo ovu, kako je rekao "velikodušnu ponudu", bez razmišljanja.

Prema Bušovim riječima, takva odluka trebalo bi da pokaže iranskom narodu da je njegovo rukovodstvo spremno da ga dodatno izolira.

Solana je uoči posjete Teheranu rekao da će Iranu dati "velikodušnu i sveobuhvatnu" ponudu, kojom će pokazati želju EU i 5+1 (pet svjetskih sila sa pravom veta i Njemačke) da sa Islamskom republikom razviju konstruktivne odnose.

Sa Iranom, o nuklearnom programu te zemlje, već godinama pregovaraju Sjedinjene Američke Države, Ruska Federacija, Narodna Republika Kina, Velika Britanija, Francuska i Njemačka.