Svijet
0

Iran ne očekuje velike promjene u američkoj politici

FENA
Foto: Reuters
Foto: Reuters
Iran ne očekuje "velike promjene" u američkoj politici prema Islamskoj Republici nakon izbora Baracka Obame u Bijeloj kući, rekao je glasnogovornik iranske diplomatije.

"Ne bismo trebali očekivati velike izmjene i razvoj u strateškim stavovima SAD-a" prema Iranu, rekao je Hassan Qashqavi na brifingu.

Glasnogovornik je odgovorio na pitanje da li će Obama pokrenuti dijalog s aktuelnim iranskim predsjednikom Mahmudom Ahmedinedžadom ili će čekati rezultate iranskih predsjedničkih izbora predviđenih za 12. juna iduće godine.

Ghashghavi je precizirao da strateški stavovi Irana nisu ugroženi eventualnom promjenom američke vlade.

"Strateška politika Irana utvrđena je testamentom imama Homeinija, osnivača Islamske Republike, vrhovnoga vođe ajatolaha Homeinija, i ustavom nacije", rekao je glasnogovornik.

Washington i Teheran ne održavaju diplomatske odnose od uzimanja američkih diplomata u Teheranu 1980., nakon revolucije 1979.

Obama je izjavio da namjerava pokrenuti bezuvjetan dijalog s Iranom. On je također jasno rekao da njegova politika namjerava natjerati Teheran da prekine kontroverzni nuklearni program.

Iranski vrhovni vođa još nije reagirao na izbor Baracka Obame, ali je upozorio nešto ranije da se "sukob između Washingtona i Teherana odnosi na niz političkih pitanja te da je mržnja američke vlade duboka".