{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Iran ne namjerava odgovarati na svaku "tvrdnju" IAEA-e

F
16.9.2008. u 17:24
0
0
Iran ne namjerava odgovarati na svaku "tvrdnju" IAEA-e
0
Iran ne namjerava odgovarati na svaku "tvrdnju" IAEA-e
Predsjednik Komisije vanjskih poslova parlamenta izjavio je u utorak da Iran ne namjerava odgovarati na svaku "tvrdnju" Međunarodne agencije za atomsku energiju (IAEA), aludirajući na "navodne studije" o mogućem vojnom dijelu iranskog nuklearnog programa.
Međunarodna agencija za atomsku eneregiju (IAEA) "ne smije očekivati da Iran odgovara na bilo kakve tvrdnje" o svom nuklearnom programu, izjavio je Allaedin Borudžerdi, predsjednik Komisije vanjskih poslova parlamenta, a navodi ga zvanična agencija Irna.

"Ne mislimo da vrata trebaju biti otvorena kako bi SAD svaki dan predočavao po neku novu tvrdnju o iranskom nuklearnom programu, dostavljao je ovoj agenciji, a ova očekivati od Irana da odmah odgovori na to", rekao je Borudžerdi.

"Navodne studije" odnose se, prema IAEA-i, na izradu bojevih glava, mogućoj konverziji rakete "shahab-3" u raketu s nuklearnom glavom ili u instalacije za nuklearne podzemne probe u Iranu.

Teheran je usmeno dao odgovore i dokument od 117 strana o tom pitanju, ali je odbio, tokom nekoliko sastanaka sa zvaničnicima IAEA-e, da dostavi informacije o tim studijama, koje je Iran nazvao "pričama bez osnova", utemeljenim na "izmišljenim" informacijama.

Borudžerdi je dodao da bi parlament mogao, ako bude trebalo, utvrditi tačan okvir forme u kojoj vlada treba da odgovara na pitanja IAEA-e.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Strahujete li od terorističkih napada u Evropi?
Komentari (0)
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: