Uprkos sankcijama
37

Iran nastavlja sa procesom obogaćivanja uranija na više lokacija širom zemlje

B. H.
Foto: EPA-EFE
Foto: EPA-EFE
Iran je počeo obogaćivati ​​uranij do 60 posto čistoće u svom podzemnom nuklearnom postrojenju Fordow, prema državnim medijima koji su taj čin opisali kao "odgovor" na zahtjev UN-ovog nuklearnog nadzornog tijela za više saradnje s Teheranom.

Iran već obogaćuje uranij do 60 posto čistoće na drugim lokacijama, no to je ipak ispod 90 posto potrebnih za nuklearno oružje, ali iznad 20 posto koliko je proizvodio prije sporazuma 2015. godine s velikim silama o ograničenju obogaćivanja na 3,67 posto.

"U pismu Međunarodnoj agenciji za atomsku energiju (IAEA), Iran je obavijestio agenciju da je započeo obogaćivanje uranija do 60 posto čistoće u Fordowu", izvijestila je novinska agencija ISNA, dodajući da je riječ o "jakom odgovoru" na najnoviju rezoluciju agencije.

Vijeće guvernera IAEA-e od 35 zemalja donijelo je u četvrtak rezoluciju kojom se Iranu nalaže hitna saradnja u istrazi agencije o tragovima urana pronađenim na tri neprijavljene lokacije.

Iranska mreža SNN objavila je da će Teheran također graditi novi set centrifuga u svojim nuklearnim lokacijama Natanz i Fordow.

Rezolucija IAEA-e druga je ove godine usmjerena protiv Irana zbog istrage, koja je postala prepreka razgovorima o oživljavanju iranskog nuklearnog sporazuma iz 2015. godine jer je Iran zahtijevao okončanje istrage.

Iransko ministarstvo vanjskih poslova u ponedjeljak je odbacilo rezoluciju kao "politički motiviranu".