Zapad zabrinut
1

Iran nastavlja izgradnju nuklearnog rekatora

FENA
Iran je izgleda ostvario napredak u izgradnji reaktora za istraživanje u kojem bi se mogao proizvoditi materijal za izgradnju nuklearnog oružja, što je dodatno zabrinulo Zapad o teheranskim nuklearnim ambicijama, kazali su stručnjaci i diplomati.

Zabrinutost Zapada za Iran je velikim dijelom usmjerena na podzemna postrojenja za obogaćivanje urana u Natanzu i Fordovu, ali Iran također nastavlja sa izgradnjom nulearnog reaktora u Araku, za koji analitičari kažu da bi mogao proizvoditi plutonij za nuklearno naoružavanje ukoliko se potrošeno gorivo preradi, prenio je Reuters.

Iran trenutno planira pomjeriti početak rada rekatora u Araku sa 2014. na treću četvrtinu 2013. godine iako nije poznato da li će ovo biti moguće ostvariti.

Iran, koji poriče optužbe Zapada da želi razviti nuklearno naoružanje, kaže da se njegov nuklearni program koristi u mirnodopske svrhe i da će reaktor proizvoditi izotope za medicinske i poljoprivredne svrhe.

"Nema razloga da sumnjamo u odlučnost Irana da okonča projekt na vrijeme i započne s radom reaktora", rekao je Mark Hibbs iz think-tanka Carnegie Endowment.

UN-ov prošlomjesečni izvještaj o iranskom nulearnom programu, koji je dospio na naslovne stranice svjetskih medija, pokazuje da se udvostručila sposobnost za obogaćivanje urana u reaktoru u Fordovu, što sugeriše da Teheran nastavlja radove i u Araku.

U izvještaju Međunarodne agencije za atomsku energiju (IAEA) navodi se da su sistemi za hlađenje i upravljanje instalirani kada su inspektori posjetili postrojenje Arak početom augusta.

"Sigurni smo da nastavljaju graditi reaktor. Dokle god mi nemamo povjerenja u iranske nuklearne namjere, sama eleminacija postrojenja za obogaćivanje urana neće ukloniti prijetnju", rekao je jedan od diplomat iz Beča.