Mohamed ElBaradei
0

Iran namjerava proizvoditi nuklearno oružje

FENA
Foto: Reuters
Foto: Reuters
Iran usvaja nuklearnu tehnologiju kako bi proizveo nuklearno oružje i stekao reputaciju velike sile na Bliskom istoku, izjavio je šef UN-ove agencije za nuklearni nadzor u intervjuu za BBC objavljenom u srijedu.

Mohamed ElBaradei, generalni direktor Međunarodne agencije za atomsku energiju (IAEA), izjavio je kako Iran smatra nuklearno oružje "osiguravajućom policom" od eventualnih prijetnji iz susjednih zemalja ili Sjedinjenih Država, prenosi Reuters.

Sporni reizbor predsjednika Mahmuda Ahmadinejada bacio je sjenu sumnje u nadanja Zapada u novi dijalog s Iranom oko njegovog nuklearnog programa, za koji Teheran tvrdi da ga razvija u mirnodopske svrhe.

"Imam loš osjećaj kako Iran definitivno želi da ima tehnologiju koja bi mu omogućila da posjeduje nuklearno oružje ukoliko odluči da to učini. On želi poslati poruku susjedima, želi poslati poruku ostatku svijeta: da, ne dirajte nas, mi možemo imati nuklearno oružje ako ga želimo. Konačni cilj Irana je, međutim, kako ja to shvatam, da bude priznat kao velika sila na Bliskom istoku a on to i jeste", izjavio je ElBaradei.

"To je put za njih da dobiju priznanje svoje moći i ugleda i osiguravajuću politiku protiv onogo što su slušali u prošlosti o promjeni režima, o osovini zla", kazao je.