Potpisan sporazum
15

Iran nakon sedam godina ponovo otvara ambasadu u Saudijskoj Arabiji

A. Ku.
Foto: Twitter
Foto: Twitter
Nakon sedam godina Iran će ponovo otvoriti svoju ambasadu u Saudijskoj Arabiji.

U kratkom saopćenju glasnogovornik iranskog ministarstva vanjskih poslova Nasser Kanani rekao je da će ambasada Teherana u Rijadu biti ponovo otvorena sutra, nakon čega će uslijediti ponovno otvaranje njenog konzulata u Jeddahu i njegovog predstavništva pri Organizaciji islamske saradnje.

Ovaj potez dolazi u skladu sa sporazumom uz posredovanje Kine koji su Iran i Saudijska Arabija potpisali u Pekingu 10. marta, a kojim je postavljen rok od dva mjeseca za ponovno otvaranje ambasada.

Iranske vlasti su od tada saopćile da su ambasade počele obavljati neke praktične radove, ali im je potrebno više vremena da se zvanično ponovo otvore jer su zgrade bile zatvorene godinama.

Još uvijek nema zvanične potvrde kada će se saudijska ambasada u Teheranu ili konzulat kraljevine u Mashhadu zvanično ponovo otvoriti niti ko će biti njen ambasador.

Teheran je odabrao Alirezu Enayati, bivšeg izaslanika u Kuvajtu i zamjenika ministarstva vanjskih poslova za regionalna pitanja, za svog izaslanika u Rijadu.

Rijad je prekinuo diplomatske odnose s Teheranom 2016. godine nakonšto su u njegova predstavništva upali demonstranti koji su protestvovali protiv pogubljenja šiitskog vjerskog vođe od strane većinskog sunitskog kraljevstva.