{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Iran: Najveće vojne vježbe u posljednjih godinu dana

F
19.2.2007. u 11:44
0
0
Iran: Najveće vojne vježbe u posljednjih godinu dana
0
Iran: Najveće vojne vježbe u posljednjih godinu dana
Foto: AFP
Iran je u ponedjeljak započeo svoje skoro najveće "ratne igre" u posljednjih godinu dana, samo dva dana uoči isteka roka Vijeća sigurnosti UN-a toj zemlji da zaustavi obogaćivanje urana ili će se suočiti s dodatnim ekonomskim sankcijama.
Elitna revolucionarna garda počela je trodnevne kopnene manevre, javili su u ponedjeljak državni mediji.

Državna televizija javila je da je vježba najveća od marta prošle godine i da se odvija u 16 od 30 iranskih pokrajina. Televizija je javila da oko 60.000 vojnika učestvuje u manevrima.

"Sve naoružanje koje imaju kopnene snage Garde, uključujući novo naoružanje, bit će testirano tokom ratnih igara", navela je u ponedjeljak novinska agencija Islamske Republike riječi generala Mohammada Reze Zahedija, zapovjednika kopnenih snaga Garde, prenosi AP.

Revolucionarna garda elitna je vojna komponenta s više od 200.000 pripadnika i vlastitim mornaričkim i zračnim snagama. Ona je nezavisna od regularnih oružanih snaga i direktno je nadzire iranski vrhovni vođa. Ona bdije nad vitalnim interesima zemlje poput naftnih i gasnih postrojenja i raketnog arsenala. Garda je u januaru održala trodnevne manevre.

Vijeće sigurnosti UN-a je 23. decembra usvojilo rezoluciju protiv Irana kojom se nameću ekonomske sankcije i daje se Iranu 60 dana da prekine obogaćivanje urana ili će Vijeće u suprotnome razmotriti dodatne mjere.

Napetosti u iranskom sporu sa Zapadom su u porastu, dok su Sjedinjene Države i Iran izveli niz provokativnih vojnih poteza. Washington je poslao više nosača aviona s borbenim ghupama u regiju, a Iran je odgovorio učestalijim manevrima.

Sjedinjene Države i nekolicina zemalja saveznica vjeruju da Iran koristi svoj nuklearni program za stvaranje atomskog oružja - što Iran negira, tvrdeći kako on ima za cilj proizvodnju struje. Iran tvrdi da nikada neće odustati od svog prava na osnovu Sporazuma o nuklearnom neširenju da obogaćuje uran i proizvodi nuklearno gorivo.

Obogaćen do niskog nivoa, uran se koristi za proizvodnju nuklearnog goriva, ali ga dodatno obogaćivanje čini pogodnim za korištenje u stvaranju atomske bombe.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Strahujete li od terorističkih napada u Evropi?
Komentari (0)
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: