Svijet
0

Iran najavio osvetu Izraelu za ubistvo generala

FENA
Muhamed Ali Alahdadi
Muhamed Ali Alahdadi
Iran je poručio SAD da Izrael treba da očekuje posljedice za napad na dio Golanske visoravni pod sirijskom kontrolom, koji je izvršen 18. januara kada je ubijen iranski general Muhamed Ali Alahdadi, saopćio je danas zamjenik šefa iranske diplomatije Husein Amir Abdulahian.

"Poslali smo poruku SAD diplomatskim kanalima da je cionistički režim prešao iransku crvenu liniju tom akcijom. U poruci smo rekli da odgovorni treba da očekuju da će trpjeti posljedice tog čina?", naveo je Abdulahian u izjavi za zvaničnu iransku agenciju IRNA, prenosi AFP.

Prošle nedjelje iranski brigadni general Husein Dehkan već je zaprijetio Izraelu rekavši da pomenuta akcija neće ostati bez odgovora, ali da je pitanje mjesta i vremena ostalo otvoreno.

Prema ranijoj izjavi izraelskih sigurnosnih izvora iranski general nije bio meta napada na konvoj vozila na Golenskoj visoravni, a Izraelci su navodno mislili da ciljaju gerilce nižeg ranga.

Izrael je više puta napao Siriju od početka građanskog rata u toj zemlji, većinom uništavajući oružje, kao što su rakete, za koje su izraelski zvaničnici vjerovali da su namijenjene Hezbolahu, prenosi Tanjug.

Ta proiranska organizacija bori se na strani snaga sirijskog predsjednika Bašara Asada u sukobu koji traje već četiri godine.