Osigurati stabilnost
0

Iran najavio da će predsjednički izbori nakon pogibije Raisija biti održani 28. juna

F. H.
Foto: EPA-EFE
Foto: EPA-EFE
Šefovi tri grane vlasti u Iranu složili su se održati predsjedničke izbore u zemlji 28. juna, nakon prvobitnog dogovora koji je danas postignut između iranskog Vijeća čuvara i Izborne komisije.

Prema IRNA-i, tokom početnog dogovora odlučeno je da će se izbori održati 28. juna, da bi se novi predsjednik zemlje imenovao 8. jula.

Prema usvojenom izbornom kalendaru, registracija kandidata provest će se od 10. do 14. juna a izborna kampanja trajat će od 23. juna do 7. jula ujutro.

Članak 131 iranskog Ustava navodi da u slučaju smrti predsjednika Republike, prvi potpredsjednik preuzima ovlasti i dužnosti predsjednika uz odobrenje vođe revolucije i Islamske Republike Iran za maksimalno razdoblje od 50 dana.

Dana 6. augusta 2021. predsjednik Ebrahim Raisi imenovao je Mohammada Mokhbera, rođenog 1955., svojim zamjenikom u pokrajini Khuzestan.

Iranski predsjednik Ebrahim Raisi zajedno s iranskim ministrom vanjskih poslova Hosseinom Amir-Abdollahianom i pratećim dužnosnicima poginuli su u nedjelju u tragičnoj helikopterskoj nesreći u iranskoj pokrajini Istočni Azerbajdžan, prema službenom saopćenju iranskih državnih medija.