|

Iran nabavio rakete BM-25 koji dosežu većinu gradova zapadne Evrope

Iran nabavio rakete BM-25 koji dosežu većinu gradova zapadne Evrope
0
F
FENA
30.11.2010. u 09:47
17
komentara
0

dijeljenja
Iran nabavio rakete BM-25 koji dosežu većinu gradova zapadne Evrope
Iran je nabavio niz sofisticiranih balističkih projektila iz Sjeverne Koreje tipa BM-25, koji s dometom od 2.400 km mogu doseći većinu gradova zapadne Evrope, po jednoj od tajnih diplomatskih depeša koje je u ponedjeljak objavila web stranica WikiLeaks.
Riječ je ofanzivnoj vojnoj sposobnosti Irana, o kojoj SAD nije ranije govorio.

Iran je nabavio 19 projektila BM-25, koji su razvijeni na temelju ruskog modela R-27, svojedobno razmještenog na ruskim podmornicama, koji je dizajniran za nošenje nuklearnih bojevih glava.

Sjevernokorejski model također može nositi nuklearne bojne glave, navodi se u dokumentu, iako se ne vjeruje da je Iran unaprijedio program atomskog oružja toliko da može izraditi dovoljno malu bojevu glavu da stane na vrh rakete.

The New York Times piše da su informacije o raketi otkrivene u tajnoj depeši od 24. februara ove godine, koja daje sažetak sastanka između američkih i ruskih dužnosnika.

Američko izaslanstvo na sastanku je predvodio Vann H. Van Diepen, dužnosnik odjela State Departmenta za neširenje nuklearnog oružja, koji je kao nacionalni obavještajni časnik 2007. igrao presudnu ulogu u procjeni iranskih nuklearnih kapaciteta, navodi NY Times.

Prije objave depeše na web stranici WikiLeaks većina stručnjaka je vjerovala da najveći iranski balistički projektil ima domet oko 1.900 km, što je dovoljno za gađanje Izraela, većine arapskih gradova i Turske.

Američki dužnosnici vjeruju da je Pjongjang prvi put predstavio BM-25 tokom vojne parade 2007., a razvoj rakete počeo je ranih 2000-ih godina.
Prijavi grešku


Komentari (17)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...