{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Iran na meti Izraela?

F
3.7.2008. u 14:13
0
4
Iran na meti Izraela?
0
Iran na meti Izraela?
Nakon godinu dana zatišja ponovno su oživjele priče o mogućoj vojnoj intervenciji protiv Irana koju bi poduzeo – Izrael, piše u četvrtak dnevnik Financial Times.
Iako je zvanična politika Izraela i dalje da problem iranskog obogaćivanja urana treba rješavati diplomatskim sredstvima, sumnje da je u pripremi vojna intervencija podgrijali su nedavni manevri u Mediteranu, odnosno, prema riječima nekih američkih zvaničnika, vježba za eventualni napad na Iran.

Prema nekim nagađanjima, nastavlja Financial Times, do tog napada bi moglo doći i prije američkih predsjedničkih izbora u novembru, a prema drugim u periodu od izbora novog predsjednika do formalne smjene u Bijeloj kući početkom iduće godine.

Analizirajući moguće posljedice takvoga izraelskog poteza - od iranske odmazde, preko daljnjih poremećaja na svjetskom tržištu nafte do samog ishoda američkih predsjedničkih izbora, budući da su stavovi dvaju kandidata prema Iranu drugačiji – Financial Times se pita da li se iza ovog zveckanja oružjem zapravo krije jačanje diplomatskog pritiska na Teheran.

Bilo kako bilo, riječ je o opasnoj igri, citira list jednoga izraelskog analitičara i prenosi njegovu ocjenu da je izraelska vojska samo pesnica u rukama Washingtona, koji nastoji stvari doveSTI na ivicu eksplozije kako bi izazvao reakciju.

Problem je međutim u tome što ovakve prijetnje imaju svoju dinamiku, piše Financial Times i navodi dilemu spomenutog stručnjaka - šta će se desiti ako Teheran na sve to ne trepne okom?

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: