Condoleezza Rice
0

Iran može očekivati nove sankcije Vijeća sigurnosti

FENA
Foto: AFP/File
Foto: AFP/File
Američka državna tajnica Condoleezza Rice izjavila je da iranski odgovor na međunarodni zahtjev da zamrzne svoje nuklearne aktivnosti "nije uistinu ozbiljan odgovor" - i da će nove ekonomske sankcije vjerovatno biti rezultat toga.

"Iran ima put da izađe iz toga ako to želi, ali mi ćemo ozbiljno insistirati na sankcijama ako ga oni ne žele", izjavila je Rice u intervjuu za Politico i Yahoo! News.

"Morate se nadati da ima razumnih ljudi u Iranu koji to ne vide kao način vladanja zemljom", kazala je.

U svojim prvim komentarima od konferencije šest svjetskih sila u srijedu na kojoj su trebali biti određeni naredni koraci prema Iranu, Rice je insistirala da SAD ne smatraju Iran "stalnim neprijateljem" i da su "ionako previše oštre prema njemu" podrškom tri seta sankcija UN-a.

Američki zvaničnici tvrde da je iranski odgovor, poslan u utorak šestočlanoj grupi na novi paket poticaja u zamjenu za prekid obogaćivanja i prerade urana, razočaravajući i nedovoljan. Paket je ponuđen također da se ukinu trenutne sankcije ukoliko Iran zamrzne nuklearni program.

"Oni bi trebali osjetiti da im je vrijeme isteklo prije dugo vremena. Kada imate problema kada dolazite u banku,ulažete novac, kada vam izvozni krediti opadaju širom svijeta, kada inflacija buja, tada vrijeme ističe", izjavila ona u svojoj elegantnoj sobi za prijeme u blizini njenog privatnog apartmana.

"Ono što se dešava s Iranom je to da ih izolacija košta. Ona ima efekata. Mislim da je to jedan od razloga što daju poluodgovore umjesto da jednostavno kažu "ne". Činjenica je, međutim, da ni mi nećemo prihvatiti poluodgovore", izjavila je ona.

Rice je izjavila kako postoji konsensuz među američkim diplomatskim saveznicima kako da odgovore na posljednje poruke iz Irana.

"Složili smo se da iranski odgovor nije adekvatan, da to nije uistinu ozbiljan odgovor. I zato sada počinjemo s konsultacijama kako da se vratimo na drugi kolosijek, a to je da ponovo zatražimo rezoluciju Vijeća sigurnosti", izjavila je američka državna tajnica.