Svijet
0

Iran može i bez pomoći IAEA izgraditi nuklearni reaktor

FENA
Iran može proći i bez pomoći Međunarodne agencije za atomsku energiju (IAEA) u izgradnji nuklearnog reaktora s teškom vodom Arak, rekao je šef iranske diplomatije Manuchehr Mottaki.

"Jedan od zadataka te agencije jest da pruža svoju pomoć, ako ona ne pruži tu pomoć mi ćemo posao uraditi sami", rekao je ministar novinarima.

IAEA je postigla kompromis omogućavajući da se isključi zahtjev za pomoć Araku, saopćili su u srijedu diplomati u Beču, gdje se nalazi sjedište IAEA-e.

Mottaki je samouvjereno rekao da je "IAEA dala svoju suglasnost na neke zahtjeve, međutim projekt Araka još ostaje da se razmotri".

Ustvari, IAEA bi trebalo formalno da usvoji u četvrtak i petak sve zahtjeve Irana za pružanje pomoći, isključujući pomoć vezanu za Arak.

Zapad sumnja da reaktor koji će proizvoditi pluton, a čije je puštanje u pogon predviđeno 2009., može biti korišten u vojne svrhe, dok Iran uporno ponavlja da je on isključivo namijenjen u civilne svrhe.

Iran bi se mogao suočiti sa sankcijama Vijeća sigurnosti Ujedinjenih naroda nakon što je odbio da prekine ativnosti na obogaćivanju urana, kako je to zahtijevala rezolucija Vijeća sigurnosti.