Svijet
0

Iran kritikuje SAD zbog plana da proda oružje Saudijcima

FENA
Foto: AFP
Foto: AFP
Iran je danas optužio Sjedinjene Američke Države zbog namjere da prodaju oružje Saudijskoj Arabiji i još nekim zemljama u Persijskom zalivu, ocjenjujući da to podstiče podjele u nemirnom regionu.

Američki zvaničnik iz sektora odbrane izjavio je u subotu u Vašingtonu da bi vrijednost tih prodaja mogla biti najmanje 20 milijardi dolara tokom narednih deset godina, podsjeća Reuters.

SAD tim potezom žele da stave do znanja svojim saveznicima u Zalivu da misle na njih u situaciji dok traju sukobi u Iraku i jača opasnost od šiitskog Irana, rekao je taj zvaničnik.

Portparol iranskog ministarstva spoljnih poslova Mohamed Ali Hoseini podvukao je da su najave o trgovini stigle uoči ovonedjeljnog putovanja državnog sekretara Kondolize Rajs i sekretara za odbranu Roberta Gatesa u Saudijsku Arabiju i druge bliskoistočne zemlje i da one vode remećenju odnosa u regionu.

"Ono što treba regionu Persijskog zaliva su bezbjednost, stabilnost, mir, prosperitet i ekonomski razvoj", naglasio je Hoseini.

SAD i Iran su u dugom sporu zbog nuklearnih ambicija Teherana koji Zapad optužuje da nastoji da proizvodi atomske bombe. Iranci to demantiraju, ističući da je njihov nuklearni program miroljubiv, usmjeren prvenstveno na obezbjeđivanje više električne energije.

Vašington optužuje Iran i da podstiče nestabilnost u susjednom Iraku, na šta Teheran uzvraća tvrdnjom da je nasilje u Iraku posljedica američkog vojnog prisustva u toj zemlji.

Američki zvaničnik iz sektora odbrane, koji je insistirao na anonomnosti, zbog toga što aranžman s oružjem još nije kompletiran, naveo je da se u administraciji nadaju da će plan dobiti podršku u Kongresu.