Svijet
0

Iran kopa grobove za neprijateljske vojnike

FENA
Foto: Reuters
Foto: Reuters
Iran je u pograničnim pokrajinama počeo kopati oko 320.000 grobova za neprijateljske vojnike u slučaju invazije na Islamsku Republiku, saopćio je iranski general Mir-Faisal Baqerzadeh.

Bude li rata, ove mjere će ubrzati vrijeme sahranjivanja stranih vojnika, rekao je iranski general, a prenijela kineska agencija Xinhua.

"Ne želimo da porodice neprijateljskih vojnika dožive ono što su Amerikanci doživjeli u Vijetnamskom ratu", izjavio je Baqerzadeh, javila je iranska satelitska Press TV.

General je kazao da je ova odluka u skladu s obavezama Irana koje proističu iz Ženevske konvencije i dodatnih protokola koji se odnose na saradnju Teherana i Crvenog križa u ratnom razdoblju.

Sjedinjene Države i njihovi saveznici, među kojima i Izrael, optužuju Iran da pokušava pod krinkom civilnoga nuklearnog programa razviti nuklearno oružje, što Teheran demantira tvrdeći da je program namijenjen isključivo za proizvodnju struje.

Administracija američkog predsjednika Georgea W. Busha poručila je kako će pokušati da riješi problem diplomatskim sredstvima, ali nije isključila ni mogućnost napada na tu zemlju.

Teheran je odgovorio upozorenjem da će bude li napadnut, uzvratiti svim raspoloživim sredstvima, pri čemu nije isključio ni mogućnost blokiranja Zaliva i kontrole izvoza nafte, što bi moglo izazvati globalnu energetsku krizu.

Analitičari u posljednje vrijeme upozoravaju da bi SAD i Izrael mogli napasti nuklearna postrojenja u Iranu.

Iranske vlasti su podsjetile da je Izrael u dometu iranskih projektila.