Wikileaks
0

Iran je jedan od prvih trgovaca drogom na svijetu

FENA
Foto: AFP
Foto: AFP
Iran je jedan od prvih trgovaca drogom na svijetu, a zvaničnici iz redova Čuvara revolucije su umiješani u tu trgovinu, objavio je u petak njemački dnevni list Die Welt pozivajući se na američke diplomatske telegrame koje je objavio WikiLeaks.

Jedan povjerljivi telegram od 12. juna 2009. godine, koji je stigao iz američke ambasade u Bakuu, izvještava da su količine heroina iz Irana zaplijenjene u Azerbejdžanu porasle sa 20 kilograma u 2006. godini na 59.000 kilograma samo u prvom tromjesečju 2009.

U telegramu koji citira povjerljive izvještaje UN-ovih istražitelja zaduženih za ova pitanja, navodi se da je Azerbejdžan jedan od glavnih puteva za izvoz heroina proizvedenog iz afganistanskog opijuma u zapadnu Evropu.

Iran je glavni kupac afganistanskog opijuma i jedan od glavnih svjetskih proizvođača heroina, navode američki diplomati, prenosi AFP.

Oko 95 posto heroina u Azerbejdžanu dolazi iz Irana, a ista količina se izvozi iz Azerbejdžana na evropsko tržište, navodi se u jednom diplomatskom telegramu od 26. septembra 2009.

U telegramu od 15. oktobra 2009. godine, klasificiranom kao "tajni", citira se Khalaf Khalafov, u to doba azerbejdžanski ministar vanjskih poslova, koji je rekao da je trgovina u rukama iranskih sigurnosnih službi.

Kada uhapsimo iranske trgovce i vratimo ih u njihovu zemlju radi izdržavanja zatvorske kazne, oni često vrlo brzo budu oslobođeni, kazao je Khalafov.

Prisluškivanjem se utvrdilo da su zvaničnici iranskih sigurnosnih službi direktno umiješani u prodaju i preradu opijuma u heroin, navodi se u telegramima koje je otkrio WikiLeaks.