Svijet
0

Iran izgradio novi podzemni nuklerani pogon

FENA
Foto: Reuters
Foto: Reuters
Nacionalno vijeće iranskog otpora saopćilo je u četvrtak u Parizu da je Teheran izgradio novi nuklearni podzemni pogon za vojne potrebe povezan s nuklearnim kompleksom u Natanzu. Pogon je zaštićen od zračnih od napada i u slučaju bombardiranja, neće biti pogođen.

"Pogon je zaštićen od zračnih napada. U slučaju bombardiranja Natanza, on neće biti pogođen", objasnio je zvaničnik iz Vijeća Mehdi Abrichamtchi na konferenciji za štampu.

Plan za ovaj pogon je izrađen prije dvije godine, kazao je on tvrdeći da će biti operativan "za šest mjeseci"."Informacija koju smo dobili iz izvora koji pripada režimu pokazuje da se radi o pogonu za vojnu nuklearnu aktivnost", prvenstveno "da poboljša obogaćivanje urana", kazao je Abrichamtchi.

Institut za nauku i međunarodnu sigurnost, američka analitička grupa, napravio je 9. jula satelitske snimke građenja tunela nekoliko kilometara od Natanza.

Vijeće je organiziralo ovu konferenciju za štampu u trenutku kada je iranska nuklearna kriza u prvom redu preokupacija velikih sila na Generalnoj skupštini Ujedinjenih nacija u New Yorku.